Heterdraad

HETERDRAAD ‘Zal ik ooit nog eens kussen?’ vroeg een vrouw zich af die op hoge leeftijd haar echtgenoot verloren was. Het vormde de aanleiding voor Heterdraad, een project met dames op leeftijd over vrouwelijkheid, intimiteit en verlangens. Heterdraad maakt liefde en sensualiteit onder ouderen tastbaar, bespreekbaar en zichtbaar middels een expositie. Van 21 november tot en met 7 januari 2018 kan het publiek deze unieke kijk in de ziel van de vrouwen zelf ervaren bij stichting Zilver-Werk, in Yksi Expo op Strijp-S te Eindhoven.

Heterdraad bestaat uit een serie gesprekken met oudere dames over thema’s als verliefd zijn, het lijf en seksualiteit. Het vrouw zijn krijgt bij Heterdraad een veilig en intiem podium waar nieuwe inzichten, verbindingen en denkbeelden zich ontspinnen. Een opmerking als ‘Je schaamt je omdat de buitenwereld vindt dat je je moet schamen’ werd gedeeld. Er kwam tegengeluid als “Ik zou geen rimpel willen missen!” Door het zorgvuldig aftasten van diverse ervaringen ontstond er een kwetsbare dialoog die een genuanceerder beeld geeft over het vrouw zijn op oudere leeftijd. Het delen met elkaar gaf vertrouwen om jezelf te mogen laten zien ongeacht welke leeftijd je hebt. Dit leidde uiteindelijk zelfs tot trots op het ouder worden.

De eerste aanzet is gemaakt. Taboe’s, ontboezemingen, wijsheden en ervaringen krijgen een plek voor een groter publiek in een rondreizende tentoonstelling. Een team van gesprekleiders, beeldmakers en ontwerpers heeft samengewerkt om dit project te creeren. We hadden ons niet gerealiseerd wat voor impact het onderwerp heeft op alle betrokkenen. Hieruit blijkt een urgentie om door te gaan. Met de gesprekken, met het vastleggen en delen van materiaal. Dit intieme onderwerp is te volgen op #heterdraad. Voor iedereen. Voor jong en oud.

ook te volgen op Instagram

 

Heterdraad is een van de producties van het Productiehuis Ouderen en Verhalen (ouderenverhalenplatform.nl) en wordt mede mogelijk gemaakt door Brabant C.
Concept en inhoud Maaike Mul; inhoud, vormgeving en beeld Sanne Muiser, Studio Pluis; fotografie Marcel de Buck en Nenah Gorissen; grafische vormgeving Fauzia Ngoesmin.

 

 

 

 

Copyright Sanne Muiser